Na úvodní stránku






Pán, pomocník nebo sluha?

Fuček Miloslav

2018-02-28

Microsoft

Přečteno: 2548

Komentářů: 0


Když pracuju na počítači pod Windows, nesčetněkrát si kladu otázku jaký je můj vztah s Windows?


Vždy po každé tzv. „příhodě“ si pokládám otázku, kdo je tady pánem. Kdo je plátcem je jasné, já za Windows platím Microsoftu nemalé peníze. Logicky by mi za to měly Windows poskytnout nějakou službu dle mých představ. Posuďte sami, ze dvou příhod, zda to dělají nebo ne.

 

Příhoda 1.

Dokončil jsem práci a spěchal jsem do práce. Vypnul jsem počítač. Po té, co mi Windows zahlásily ukončování a vypínání, protože to někdy trvá až 5 minut a já spěchal, tak jsem v dobré víře, že se opravdu vypnou, odešel do práce.

 

Když jsem se vrátil večer domů, byl jsem překvapen, že počítač je zapnutý. Pomyslel jsem si, že jsem ho v návalu práce z roztržitosti zapomněl vypnout. Posléze jsem ale zjistil, že na monitoru je hláška „Ukončování Windows neodpovídá“. Jediná možnost byla kliknout na ukončit a na ní Windows čekaly zhruba deset hodin mé nepřítomnosti. Na tuto možnost jsem nyní kliknul (protože nic jiného dělat nešlo) a počítač, který jsem chtěl co nejrychleji zapnout, se pomalu vypnul. A po ručním zapnutí se zase pomalu zapínal a nabíhal.

 

Proč jsem počítač přede odchodem vypínal? Dobrá otázka, že. Stejně se nevypnul, spotřebovával elektřinu a kdybych ho nechal zapnutý, mohl jsem na něm po příchodu domů hned pracovat. Takto jsem nyní čekal 5 až 10 minut na vypnutí a opětovné zapnutí. A to proto, abych si za 5 minut přečetl emaily a šel spát, protože jsem se vrátil pozdě a unavený.

 

Jak byste za toto oznámkovali Windows? Já nedostatečně. Dotaz s jedinou možnou odpovědí. K čemu je? Vysvětlí mi to někdo? A naopak v mnoha případech, kdy by byla otázka na místě, se Windows nezeptají.

 

Příhoda 2.

Dělal jsem na počítači účetnictví a vystavil jsem fakturu. Před tiskem se počítač sekl a přestal reagovat. Když pominu nestabilitu Winmdows a to, že budu muset celou fakturu zadávat znova, na což jsem si už u produktu Microsoftu zvykl, je tu jiná věc. Počítač jsem musel zrestartovat a netrpělivě jsem čekal, až restart proběhne, abych fakturu vystavil znova, protože jsem během několika minut musel odejít do práce. Windows mě „potěšily“ hláškou, že nemám počítač vypínat, že budou inastalovat cca 15 minut aktualizace. Takže jsem odešel do práce, aniž bych si odnášel vystavenou fakturu. Tu prostě budu moct vystavit, až budou mít Windows čas a nebudou mít nic důležitějšího na práci. To je něco podobného, jako byste nechali v práci čekat svého šéfa, než si vyřídíte svůj soukromý telefonní hovor.

 

Pokud by byly Windows zadarmo, dovedl bych to pochopit. Pokud vám někdo jde dělat něco zadarmo, musíte se logicky přizpůsobit, když má čas. Pokud ho za práci ale platíte, jako třeba zaměstnance, měl by ji dělat, když to potřebuje ten, kdo ho platí. Takhle ovšem firma Microsoft ani omylem nefunguje.

 

Jaká škoda, že jsem nezačal pracovat s počítači v mladším věku, kdy bych se zvládl naučit Linux. Mohl jsem ušetřit peníze, čas a hlavně nervy.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024