Na úvodní stránku






Panasonic – zklamání

Fuček Miloslav

2006-04-27

Zboží

Přečteno: 6557

Komentářů: 0


Před asi čtvrt rokem jsem si koupil DVD rekordér Panasonic, který je novinkou. Jde o trojmombinaci s videem a pevným diskem. Jaké s ním mám zkušenosti?


Nápad je to skvělý a poskytuje výborný komfort. Řeč je o modelu DMR-EH80V. Jako novinka je to dost drahé, cca 20.000,-- Kč, což vzhledem ke klesající ceně obdobné eletroniky je dost. Naproti tomu je to ideální přístroj k převodu videotéky na VHS, což na něm nyní dělám. Převést zhruba dvě stě videokazet dá celkem zabrat.

Nejprve pozitiva. Je to jednoduchá funkce dubbing, kterou lze kopírovat VHS na pevný disk, kde je následně pohodlně upravi, vystřihat reklamy a to co tam nepatří a následně přehrát na DVD. Pokud je už při nahrávání zapnut režim Hoghtspeed, lze DVD s šesti hodinami filmu nahrát zhruba za patnáct minut včetně finalizace, která umožní jej číst jako DVD disk na jiných zařízeních.

Dalším pozitivem je možnost nahrávat na 200 GB pevný disk přímo z televize. Pak není problém odjet třeba na dovolenou a nastavit si v časovači nahrání několika filmů. Odpadá problém z videa, kde mezi filmy nelze odstranit reklamy či jiné věci, které tam jsou například na Nově, která jako jediná česká televize nemá spouštěcí impulz. Pokud jste doma, tak to odmažete, pokud ale doma nejste, zůstane vám to tam na věky. Navíc nejdelší VHS, kterou znám, má kapacitu 5 hodin, což znamená možnost, načasovat takto maximálně tři filmy.

Tento videorekorér naví umožňuje nahrávat současně i na video, takže pokud se dva filmy na dvou kamálech překrývají, lze nahrát jeden na pevný dosk a druhý na VHS.

A teď k problémům, které mě více či méně zklamaly. První problém bych dovedl omluvit tím, že jde o novou technologii. Na pevný disk je velmi omezená záruka a pokud vám třeba při nahrávání na něj vypnou proud, výrobce připouští, že může dojít k jeho poškození a ztrátě všeho, co na něm je nahrané. Na to se nevztahuje záruka.

Co mě však vadí více, je špatná funkčnost videa při nahrávání. Nahrával jsem souběžně s filmem na pevný disk film na video. Po spuštění s ebez problémů z Novy nahrály reklamy. Sotva začal film, zmizel zvuk. Bohužel to nebyla náhoda, stalo se mi to třikrát. Vždy film bez zvuku.

Dalším nedostatkem je, že při nahrávání na DVD je zhruba pětiprocentní chybovost, která se začala projevovat po nahrání zhruba stého DVD. Při nahrávání se DVD buď zasekne, např. na 21% a je nutno nahrávání zrušit. Protože však se sekl celý DVD rekordér, je nutno jej i vypnout. V posledních dvou případech se situace zhrošila natolik, že vypnutí se neprovedlo ani do pěti minut a bylo nutno DVDrekordér vytáhnout ze zásuvky, aby se vůbec vzpamatoval. V menším počtu případů napsal DVDrekordér uprostřed nahrávání na dispelj BAY, jako když se vypíná a vypnul se. V zápětí se zapnul a zahlásil chybu. V obou případech bylo samozřejmě médium DVD zničeno. Současné bilance je přibližně deset zničených médii na zhruba 200 nahraných, což je přibližně 5%.

Takže mě samozřejmě čeká záruční oprava, protože jde bezpochyby o závady. Že se však po zhruba třech měsících projeví hned dvě závady, je docela zarážející. Při tom jde o závady v technologiích, které nejsou nové. A bohužel, když člověk nahrává na DVDrekordér nějaký seriál, je oprava, kde je přístroj několik týdnů, problémem. Protože to znamené přijít o několik dílů a nebo nahrávat náhradně na video, které mám naštěstí ještě i samostatné, což ale znamené ztrátu kvality. Navíc lze předpokládat, že většina lidí, když si koupí tuto trojkombinaci si již nebude držet doma další samostatné video a tedy bude mít prostě smůlu.

O dalším stavu vás budu informovat. Nyní mě zbývá už jenom pár VHS k převodu na DVD, pak počkat na dokončení jednoho seriálu a pak plánuju opravnu. Jak dlouho to bude trvat a jaký bude výsledek? K tomu se potom vrátím.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024