Na úvodní stránku






Opravdu „vydařená“ instalace Windows XP

Fuček Miloslav

2005-04-07

Microsoft

Přečteno: 8712

Komentářů: 0


Když jsem si instaloval Windows XP, očekával jsem, že budou kvalitnější, než předchozí verze. Byl jsem ale velice naivní.


Když jsme otvírali Internetstudio pro děti a mládež, instalovalo se tu mnoho verzí Windows 98 a i pár 95. Běžely na starých počítačích, zpočátku na Pentiu 75 a tak byly samozřejmě nestabilní a padaly. Ale jakžtakž vše fungovalo.

To, že se některé instalace Windows prostě nepovedou a že je to normální, jsme poznal, až když jsem instaloval Windows XP, jedny do kanceláře a druhé domů. Zatím co instalace v kanceláři jakžtakž funguje, doma je to utrpení a tak se chystám, až budu na to mít čas, je přeinstalovat. A právě o této instalaci bude tento článek. Dal by se také nazvat, kdo to neuvidí, neuvěří.

Po nainstalování byly Windows pomalé zejména při používání Outlok Expresu. Ten jsme vyexportoval ze zálohy a mám v něm pět identit, z čehož dvě sdílím s počítačem v kanceláři prostřednictvím šuplíkového disku. Práce v Outlok expresu byla úděsná, počítač bylo stále nutno restartovat. S hrůzou jsem očekával práci v kanceláři, ale tam vše kupodivu fungovalo. Pouze se mi tam nepodařilo oživit ICQ, které zůstávalo stále off line.

Protože Windows na mém počítači doma dělaly evidentně problémy spolupráce s Norton Internet Security 20025. Tak jsem Nortona odinstaloval a znova nainstaloval, což pomohlo zhruba o 50%. Outlok se přestal dvakrát restartovat mezi přepínáním identit a stal se aspoň částečně použitelným.

Velmi brzy nastaly problémy v tom, že mi Outlok doma přestal stahovat emaily z hlavní identity, tedy ty nejdůležitější. K emailovému účtu se bez problému připojí a odpojí, pokud tam nejsou žádné emaily ke stažení. Pokud tam email ke stažení je, vždy zahlásí neznámou chybu a přejde na další emailový účet. Druhá sdílená identita funguje normálně a jde stahovat jak z domova tak z kanceláře. Pokud doma přidám do hlavní identity další emailový účet, nejde také stahovat, pokud jeden z těchto účtů založím v jiné identitě, jde stahovat normálně.

Outlok Express navíc na mém počítači doma nereaguje na ukončení s odhlášením identity, ale pouze na ukončení. Aby se mě za všech okolností neotvírala vždy hlavní identita, musel jsem ji zaheslovat, abych přinutil Outlok jít po spuštění na výběr identit. Protože při přechodu z identity na jinou identitu, pokud se právě stahovaly emaily, došlo k zatuhnutí Windows a počítače.

Tyto Windows mají opravdu nevídanou samodevastační schopnost a tak po pár dnech mi přestala fungovat síť a přestaly se připojovat sdílené síťové jednotky.

Další perličkou Windows je to, že sotva jsme rozchodil ICQ v kanceláři, přestalo mi fungovat doma. Prostě mu vadí sdílení dat v šuplíku, které ve Windovs 98a fungovalo zcela bez problému. Inu vyšší verze.

Jak probíhá nyní moje čtení pošty. Spustit Outlok, stáhnout poštu. Pak zrestartovat počítač, protože nemá dost systémových prostředků na to, aby Norton mohl dát spamy do seznamu blokováno a odstranit je. To tedy musím dělat hned po čerstvém restartu. Většinou to komplikuje to, že mezitím stačí aktivní smapaři poslat další spamy a tak je třeba ještě nejméně jeden restart. Pokud by si někdo myslel, že po stažení pošty je možno bezproblémů otevřít Word, je na omylu. Musí před tím následovat opět restart počítače, protože Word není schopen při procházení najít soubor, který chci otevřít ani uložit. Prostě v adresáři první úrovně zobrazí hodiny a marně načítá obsah tohoto adresáře. Vše funguje až po čerstvém restartu.

Úplně nakonec postřeh s otravujícím Outlokem, který se čas od času otevře sám z ničeho nic. Naštěstí mám zaheslované identity a tak to neznamená další restart počítače po té, co by začal následně samovolně stahovat poštu.

O Windows XP by se toho dalo napsat ještě mnoho, řekl bych, že by to vydalo klidně i na knihu, ale na to nyní nemám čas ani náladu.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024