Na úvodní stránku






Jak dopadla reinstalace XP

Fuček Miloslav

2005-06-10

Microsoft

Přečteno: 8684

Komentářů: 0


Když jsme naposled hodnotil instalci svých Windows XP, končil jsem tím, že je bude nutné reinstalovat a slíbil jsem, že o reinstalaci opět napíšu. Tak tedy plním slib.


Stručně by se dalo říct, že reinstalace dopadla k pláči. Je sice pravda, že některé věci oproti původní instalaci fungují, ale až zmíním problémy, které s Windows na mém počítači jsou, pochopíte, co mám na mysli.

Začnu optimisticky tím, co se zlepšilo. Stará instalace odmítala stahovat emaily z jedné identity. Vždy, když tam nějaký email ke stažení byl, došlo k neznámé chybě. Nová instalace zatím emaily stahuje ze všech identit.

Na staré instalaci mi nefungovalo ICQ. Nejprve mi doma fungovalo, když jsme jej ale zprovoznil v kanceláři, kde mi nešlo, naplnily se moje obavy a přestalo fungovat doma. Už jsme si myslel, že po Windows XP nelze sdílet úložiště dat ICQ v šuplíkovém disku ze dvou různých počítačů (samozřejmě se stejnou verzí systému). Po reinstalaci mi ale ICQ chodí nyní jak doma tak v kanceláři a to se společným úložištěm v šuplíkovém disku, tedy stejně jako předtím s Windows 98.

Na staré instalaci mi počítač odmítal po čase zcela komunikovat se sítí. Tento problém naštěstí po reinstalaci není.

A teď je na řadě zmínit problémy, které jsou. Některé byly i v předchozí instalaci a to buď ve stejném nebo v menším rozsahu.

Oblíbeným problémem mých Windows XP je „Uložit jako neodpovídá“ a to zejména ve Wordu. Takže někdy pojmenování textového souboru a jeho uložení vyžaduje buď čerstvý restart počítače a nebo honě času, protože tím, že nemám soubory v jediném adresáři dokumenty, ale mám je v adresáři podle tématiky, kterých mám poměrně dost, tak je to tak na 5 kliknutí a to dosahuje někdy až 15 minut. Jinak tento soubor neodpovídá nejčastěji ve Wordu, ale občas ho to popadne i v jiných programech, např. v Irfanwiev.

Výrazné problémy jsou s Outlok Express. A ten bohužel používám hodně často, výrazně častěji než Word. Program se někdy otevírá řádově v desítkách sekund po kliknutí a to i při přepínání identit, kdy je někdy nutno na ikonku Outloku znovu poklikat a občas to vyžaduje mezi změnami identit i restart počítače. Obdobný problém je po stažení emailů. Je-li jich více a bylo-li před tím na počítači něco děláno, chci-li na některý z nich odpovědět, nelze jej odeslat. Vše opět vyřeší restart, po němž email odejde bez problému.

Kuriozitou je to, že program po svém zapnutí spouští Norton Internet Security mezi posledními. S ohledem na to, že je to ochranný program, bylo by logické jej spouštět mezi prvními, ale to už asi nikoho nepřekvapí, že logika Microsoftu je přesně obrácená, než u normálních lidí. Takže zejména, chci-li spouštět Outlok Express, je potřeba ještě tak dvě až tři minuty po naběhnutí počítače čekat, než se spustí Norton.

Pokud by někdo ze zastánců Windows chtěl namítat, že Windows nepoznají, že Norton je ochranný program, pak ho můžu vyvést z omylu. Po instalaci okamžitě signalizoval hlášku, že počítač není chráněn a otravoval z ní zcela nesmyslně. Opět logika Microsoftu, protože normálně myslící člověk pochopí, že je nutno nejprve nainstalovat systém a pak až je možno instalovat antivirový program a tudíž je zcela imbecilní otravovat zhruba v minutovém intervalu s takovouto hláškou, když samotná instalace antivirového programu chvíli trvá. Po instalaci Nortona hláška přestala otravovat, takže Windows poznali, že jde o ochranný program. I přes to jej ale spouští až mezi posledními programy po startu počítače.

Další vlastností této instalace je například občasná totální nefunkčnost některých programů. To se mi třeba stalo s FTP programem Ace FTP. Ten občas nekomunikuje nebo má odezvy řádově v minutách. Většinou to vyřeší restart, ale také jsem už byl nucen počítač vypnout, šuplíkový disk přendat do jiného počítače a z něj data na server nahrát.

Jestliže tedy Windows XP nefungují plnohodnotně, je pak sporné vyžadovat, aby byly nainstalovány pouze na jednom počítači. Jestliže na nich část funkcí nefunguje a ty se mi podaří rozchodit na jiném počítači, kde ale zase nefungují jiné funkce, je morálně zcela oprávněné mír tuto jednu instalaci na obou počítačích. Bohužel mafiánský Microsoft, který je schopen kohokoli uplatit, si zařídil zákony a hlavně licenční podmínky po svém, takže má sám všechny výhody a zákazníkovi nedává prakticky žádná práva.

O nekvalitních projevech této instalace XP by se dalo sát ještě dlouho, ale nemám na to již náladu. Myslím, že i zlomek toho, co jsme zde napsal, musí každému soudnému člověku stačit. Jinak v některých chvílích je potřeba chování mých Windows XP prostě vidět, protože se chovají opravdu neuvěřitelně.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024