Na úvodní stránku






K. Schwarzenberg je hrozbou pro demokracii

Tisková egentura mladých eKamarád

2013-01-25

Politika

Přečteno: 2949

Komentářů: 0


Hnutí za přímou demokracii vydalo stanovisko ke skandálním výrokům K. Schwarzenberga. Hnutí se ostře vymezuje vůči jakýmkoli snahám o morální revizi výsledků druhé světové války. Reaguje tak na nepravdivá slova ministra zahraničí za TOP09 a kandidáta na prezidenta, K. Schwarzenberga, že Benešovy dekrety jsou neplatné.


"Jeho poznámku, že dnes by byl Beneš souzen v Haagu (jako válečný zločinec), potom HzPD považuje za útok na samotnou existenci tehdejšího Československa.

K. Schwarzenberg mluvil o následcích, ale zcela opomněl příčiny, jež vedly k rozbití Masarykova demokratického státu a k ustavení protektorátu a slovenského fašistického státu. Zapomněl uvést, co představovala pro osudy milionů lidí druhá světová válka, kterou Československo nerozpoutalo. Vytržení poválečných opatření z celkového válečného rámce je nemyslitelné.

Jak ukazují práce i německých historiků, byla nacistická ideologie mezi sudetskými Němci přijímána v mnohem větší míře, než ve vlastním Německu. Tehdejší sudetští Němci nebyli schopni a ochotni přijmout princip rovnoprávného občanského soužití v jednom státě. Za těchto okolností byl jejich odsun nutností a nejhumánnějším řešením poválečné situace.

HzPD se ovšem staví proti nacionalismu. Uvědomuje si, že během mezinárodně dohodnutého odsunu sudets! kých Němců došlo k řadě trestuhodných excesů.

Zmínění otázky Benešových dekretů ze strany K. Schwarzenberga považuje HzPD za znepokojivý signál a možná i sondáž možnosti budoucího prolomení Benešových dekretů.
Zrušení Benešových dekretů od samého počátku jednostranným právním aktem České republiky není totiž nemožné, pokud by se našel dostatečný počet bezcharakterních poslanců. Následky morální i majetkové by byly pro ČR a celou Evropu katastrofální.

HzPD proto zastává názor, že takový člověk jako K. Schwarzenberg by neměl být Českým prezidentem, což vyjádřilo i ve svém Stanovisku k volbě prezidenta", uvedl mluvčí Hnutí za Přímou Demokracii Milan Valach

Za HzPD
Ladislav Štítkovec


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024