Na úvodní stránku






Zákony v ČR jsou šité na míru podvodníkům a zlodějům

Fuček Miloslav

2013-02-17

Společnost

Přečteno: 3709

Komentářů: 0


Některé zákony opravdu nechápu. Místo, aby chránily slušné občany, chrání podvodníky a zloděje. Důkazem toho je velmi nepříjemný zážitek, který mě čekal v pátek.


V noci ve středu nám někdo v kanceláři našeho sdružení dětí a mládeže ukradl hlavní jistič. Protože celé odpoledne, noc a čtvrtek až do večera jsem byl mimo kancelář i byt, zjistil, jsem to až ve čtvrtek v pozdních večerních hodinách. Před ně na mě pípala klávesnice od zabazpečovačky, kterou mám vyvedenu i do bytu, který je o patro výše, za druhé mě nešel internet, který mámm připojený po síti z modemu v kanceláři.

 

V noci se už nic zařídit nedalo. Pouze jsem se teda připojil z notebooku přes UFOna, abych zjistil, kam ráno volat. Ráno jsem objednal na PRE servis, který nás přišel na 2.700,-- Kč. Protože s emezitím vybyl akumulátor u zabezpečovací ústředny a ta se vypnula, volal jsem i technika, který doarzilů vše spravit a restartovat zaseklou ústředu hner dodpoledne, krátce po 14. hodině. To ale stálo další bez pár korun 2.000,-- Kč.

 

Ve volném chvilce jsem ještě šel vše hlásit na policii. Tam neměli momentáloně čas, ale řekli, že přijedou do 11 hodin, kdy měl dorazit technik z PRE, aby si vše nafotili. Technik naštěstí dorazil dřív a policajti stejně přišli až kolem půl dvanácté. Desju bez jističe jsem tedy vyfotil sám.

 

Po zprovoznění elektřiny mě čekalo nemilé překvapení. Tímto výpadkem odešel do věčných lovišť server, který se nepodařilo zapnout. Stále hlásil vadný disk. Lépe nepochodil ani objednaný technik, který dorazil poměrně brzo a nakonec si server odvezl do dílny.

 

Když jsem potom šel sepsat protokol na polici, tak jsem zjistil, že o kdyby pachatele chytli (jako že šance neí moc velká), tak máme nárok na náhradu pouze za jistič. Protožre technik z PRE nerozepsal cenu jističe a práci, tak v tom,to případě i na celou částku 2.700,-- Kč. Pokud by ceny byly rozepsány, pak bychom měli nárok pouze na náhradu ukradeného trojfázového jističe, což by byla položka cca 500,-- Kč.

 

Když sečtu všechny škody, tak je to 2.700,-- technikovi z PRE, 2.000,-- Kč technikkovi z PEFILACO, který nám restartoval zabezpečovací ústřednu. Je v tom půl dne mého času, kdy jsem měl dělat jinou práci, takže mě ušel příjem minimálně v částce 1.000,-- Kč. A ještě nás bude čekat faktura za opravu serveru, která bude minilálně v čaástce 2.000,-- Kč (spíše díky DPH tak kolem 3.000,-- Kč) nebo ještě výše. Takce celková škoda, kterou jsem utrpěli, je bezmála 10.000,-- Kč. Ale nárok na náhradu bychom měli maximálně na 2.700,-- Kč a pokud by byla rozepsána práce a jistič, tak cca na 500,-- až 700,-- Kč. Úmyslně to píšu v podmiňovacím způsobu, protože šance na dopdení pachatele je téměř nulová. Potom s enemůžeme divit, že je podobných krádeží hodně.

 

Podíváme-li se na to z výnosnosti takovýchto krádeží pro zloděje, tak im když kradenou věc prodá v bazaru hodně pod cenou, třeba za destinu hodnoty, tak s emu to ale pořád vyplatí. Projde-li mu např. 50 krádeží s průměrným výnosem 50,-- Kč, nakrade si za 2.500,-- Kč. Pokud bude mít smůlu a po 51. chytnou, tak zaplatí odškodné 500,-- Kč. Takže je stále 2.000,-- Kč v oplusu.

 

Další skutečností je, že zloděj ukradl jistič pod porudem a nechal v domě na chodbe trčet vodiče s třífázovým napětím 380 V. Ani za to ho ale nikdo stíhat nebude, protože se nic nestalo, nikdo si na to nesáhl a nikoho to nezabilo.

 

Pokud by ale nyní občanské sdružení, kterému se to stalo, nemělo na zaplacení některé z faktur na nápravu těchto škod a dodavatel se rozhodl to vymáhat soudně pomocí exekuce, tak by byla situace jiná a toto občanské sdružení by velice rychle skončilo v exekuci a přišlo o veškerý majetek.

 

Proč neměří naše zákony všem stejně?

 

Já osobně bych byl pro, aby postih byl podle úspěšnosti dopadení. Je-li úspěšnost dopadení např. jeden případ ze sta, aby pachatel musel uhradit minimálně stonásobek vzniklé škody, aby se mu páchání této činnosti nevyplatilo.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024