Na úvodní stránku






Jsme prý národ simulantů

Fuček Miloslav

2008-09-10

Politika

Přečteno: 3682

Komentářů: 0


Podle předsedy vlády Topolánka jsou prý Češi národ simulantů. Je simulant i pan Topolánek nebo snad není Čech?


     Podle našeho předsedy vlády Mirka Topolánka, který je zjevně zastáncem principu kolektivní viny, jsou Češi národem simulantů. To usuzuje Topolánek z toho, že o prázdninách, kdy se vyplácela nemocenská ve výši 60% základu, byl nárůst nemocnosti. Nemocní ale nebyli všichni, takže z důvodu, že část Čechů (netroufám si to odhadnout procentuelně) využívá nemocenskou, osočuje Topolánek všechny Čechy. Při tom znám lidi, kteří než by si vzali nemocenskou, si při nemoci berou radši dovolenou, protože za ní mají více peněz. Má ale k tomuto dovolená sloužit? Nemá sloužit spíše odpočinku a regeneraci pracovních sil?

    Od září už je první tři dny nemocenská pouze ve výši 25%. To povede lidi, kteří mají nižší příjmy, nemají našetřeno a naopak splácí půjčky nebo hypotéky, k tomu, aby nemoc přecházeli. Tím samozřejmě neprospějí svému vlastnímu zdraví, ale v mnoha případech bohužel kolem sebe dále šíří infekci.

    Od příštího roku vymyslela ODS ještě větší perlu. První tři dny nemoci budou zadarmo, od 4. do 15. dne bude hradit nemocenskou zaměstnavatel. Takže např. pro mě, jako osobu samostatně výdělečně činnou nemá vůbec smysl si platit na nemocenskou, protože za první 3 dny nedostanu nos a další dny si zaplatím sám sobě, takže opět nedostanu nic. A nepamatuju, kdy jsem byl naposled nemocný déle než dva týdny. Možná tak před dvaceti lety.

     Pokud je malý podnikatel s jedním zaměstnancem, je to pro něj návrh prakticky likvidační. Pokud mu zaměstnanec onemocní, musí mu 12 dní platit nemocenskou a současně musí platit mzdu někomu, kdo za něj bude pracovat, protože pokud je to např. prodavač, někdo prodávat musí, nechce-li prodejnu po dobu nemoci zavřít. Při konkurebci veklkých obchodních řetězců s etak snižuje malým obchodníkům šance na „přežití“. Při tom od pravicové strany bych naopak spíše očekával podporu drobných podnikatelů.

     Je mnohem jednodušší postihnout kvůli pár lidem všechny (skupinová vina), než hledat, jak postihnout pouze ty, kdo nemocenské dávky zneužívají. Proč by se Topolánkova vláda, která žije z našich daní, snažila, když nás může obrat všechny a ještě nám může nadávat do simulantů.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024