Na úvodní stránku






Tajná nebo veřejná volba

Fuček Miloslav

2008-02-08

Politika

Přečteno: 3234

Komentářů: 0


Poslanci dnes volí prezidenta. No spíš by ho měli volit. Zatím se po téměř osmi hodinách neshodli, jak ho budou volit.


Poslanci se dnes už skoro osm hodin dohadují, jak volit prezidenta. Takže zatím o prezidentovi nahlasují, ale hlasují o tom, jak o něm budou hlasovat.

ODS chce volnu tajnou. Proč? Je to prý důstojnější. S ohledem na to, že byli na kameře v jednom hotelu zachyceni prezidentův kancléř při schůzce s lobistou ČSSD Šloufem, je více než pravděpodobné, že ODS má dojednáno koupení několik hlasů pro svého kandidáta Václava Klause. V tom případě by patrně bylo nedůstojné, aby to vyšlo najevo při hlasování a tak podle ODS bude opravdu důstojnější tajná volba, protože z hlasy prezidentu by se kupčit nemělo. Jenže jsme v kapitalismu a zde peníze řídí vše. Bohužel jsou téměř všemocné, alespoň ve všech světských věcech.

Při veřejné volbě, pro kterou jsou všechny ostatní parlamentní strany s výjimkou ODS, by voliči, kteří bodužel volit nemohou, aspoň viděli, jak volí ti, které volili. Zda volí podle svého svědomí a nebo podle peněz, které jim slíbil nějaký lobista. Je sice pravda, že pokud by vyšlo na jevo to druhé, yblo by to nedůstojné, ale aspoň bychom věděli, na čem jsme a koho volit v příštích volbách a koho ne.

Z projevů, které jsme dnes zaslech, se mi asi nejvíce líbil projev předsedy Strany zelených Martin Bursík. Jan Švejnar totiž vystupuje skromněji, což mu dává větší šanci k tomu, aby naslouchal ostatním. Zatím co Václav Klaus odmítl jednat před volbami s veřejností, která jej nevolí, a to ani v televizním duelu ani na předvolebních mítincích, Jan Švejnar měl zájem o obojí. Když mu Václav Klasu zmařil televizní duel před diváky, dělal sám mítynky po celé republice, kde se představoval obyčejným lidem a seznamoval je se svým programem.

Jak dopadne patová situace v poslanecké sněmovně. ODS je sama proti 4 dalším stranám. Bývá zvykem, že menšina se podřídí většině. To ale ODS nechce, protože má početní převahu v Senátu, tak by ráda, aby Senát Parlament přehlasoval. Jenže to ústava nedovoluje.

Soudím Tebe podle sebe. To je další rčení, kterému dal za pravdu předseda vlády Mirek Topolánek, když prohlásil, že volební kampaň Jana Švejnara je korupční. Při tom k tomu nedoložil žádný důkaz. Jistě ale věděl o lobistických jednáních prezidentova kancléře a kupování hlasů pro něj a tak vyrukoval s touto patrně smyšlenou tezí, aby odvedl pozornost od lobistů ODS. Jenže ti měli smůlu, že je zachytily v hotelu bezpečnostní kamery a tyto fotografie z nich se dostaly na veřejnost. Jinak by asi probíhala volba tajná a mi bychom ani nevěděli, že hlasy pro Václava Klause ODS kupuje.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024