Na úvodní stránku






Populisti nebo komedianti?

Fuček Miloslav

2005-09-26

Politika

Přečteno: 3171

Komentářů: 0


Obojí by jistě velmi dobře zvládli poslanci ODS, o čemž nás přesvědčili v neděli svým scénářem pro komedii, kterou chtějí ve světě zviditelnit naši republiku. A nebo jde ještě o něco jiného?


Dobrými komedianty by byli poslanci ODS, kteřá vymysleli scénář pro vládní komedii v jejíž hlavních rolích by hráli prezident republiky s předsedou vlády a členové poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V zahraničí by se jistě dobře bavili, jak by prezident každý den přijímal demise a jmenoval stále dokola nového, ale pořád stejného, předsedu vlády, aby od něj druhý den opět přijal demisi.

Druhou možností ale je, že poslanci ODS nejsou tak moc hloupí a jde o pouhý populismus. Je jim jasné, že současná vláda, která samozřejmě cítí odpovědnost za chod této země, nepřistoupí na to, aby ji nejméně na tři měsíce uvrhla do politické nestability s bezvládím. Zvláště pak v době, kdy se bortí zdravotní systém aje nutno urychleně řešit vyhlášenou stávku lékařů a dále pak před schvalováním státního rozpočtu.

ODS beze sporu na státním rozpočtu moc nezáleží. Rozpočtové provizórium nejvíce postihne neziskové a rozpočtové organizace, které jsou ODS trnem v oku. Ostatně čestný předseda ODS nedávno prohlásil, že neziskové organizace mají komunistické myšlení. Na adresu některých z nich, které byly řadu let komunisty zakázány, to zní obzvlášť zajímavě. Takže vrací-li se pan prezident do školy, spíš než jako profersor, by se tam měl asi vrátit jako žák, a to zejména na hodiny dějepisu, aby se seznámil s českou historií. Osočovat např. skauty z komunistického myšlení mi připadá opravdu úsměvné.

Státní rozpočet je ale důležitý, protože při rozpočtovém provizoriu jsou spožděné státní dotace neziskovým organizacím a postihne to též rozpočtové organizace. Protože spolupracujeme s několika dětskými domovy, tak vím, že na ně je dopad dosti velký. Při rozpočtovém provizoriu se totiž mohou hradit pouze nejnezbytnější výdaje, takže pokud by rozpočet nebyl schálen do jarních prázdnin, tak by děti zd ětských domovů strávily své týdenní prázdniny v dětských domovech.

Státní rozpočet samozřejmě může oželet podnikatelský sektor a proto se není co divit, že poslancům ODS, kteří neumí vidět nic jeného, než jenom peníze, příliš na srdci neleží. V tuto chvíli jde ale spíše o populismus. Myslí si, že tímto návrhem, na který logicky současná vláda nepřistoupí, získají politické body, které postupně ztrácejí. A protože účel světí prostředky, je jim zcela jedno jak a za jakou cenu tyto politické body získají.

Rovněž úsměvné jsou prohlášení grémia ODS o zkorumpovanosti současné vlády, zejména pak s ohledem na neobjasněné majetkové poměry Tlustého. Proč nenásleduje příkladu Stanislava Grosse, který politiku opouští? Při tom pro mě je Gross rozhodně důvěryhodnější, protože jej vidím spíše jako naivku, který se pustil do boje se silnými lobby, kolem kterých raději všichni uctivě chodili, na což doplatil. Nepřipadá vám totiž těch jeho „afér“ nějak nápadně moc a všechny tak náhle ve stejnou dobu? Jako by to měla být pojistka, kdyby některá selhala.

A při tom to není tak dávno, co jsem i já byl voličem ODS. Teď se jenom divím, jak jsem byl naivní. A nebo se toho v ODS za poslední léta tolik změnilo?

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024