Na úvodní stránku






Komu prospěje rovná daň 15%?

Fuček Miloslav

2005-06-24

Politika

Přečteno: 3718

Komentářů: 0


Pomalu ale jistě se blíží volby, do kterých má největší preference ODS, která plánuje zavedení rovné daně 15%. Ta má dle jejich slov prospět všem. Jak to vypadá v číslech?


Rovná daň 15% znamená zdanění úplně všeho touto sazbou, která je nyní nejnižší sazbou pro daň z příjmů fyzických osoby, jjeichž roční příjem je do 109.200,-- Kč, což odpovídá hrubému měsíčnímu příjmu 9.100,-- Kč. Logicky z toho plyne, že lidíé s příjmy do této velikosti či nižšími, např. minimální mzda je výrazně nižší, na daních v tomto případě neušetří vůbec nic.

Je faktem, že se jim sníží DPH z dnešních 19% o 4% na 15%, ale současně se jim zvýší DPH u potravin z dnešních 5% na 15%, tedy o 10%. A to je dosti výrazné zdražení zboží, bez kterého se člověk neobejde, protože jíst musí každý. Budeme-li počítat, že člověk, který žije skromně projí za měsíc 2.000,-- Kč, tak za rok to je 24.000,-- Kč a z toho je 10% 2.400,-- Kč, které tito lidé vydají ročně navíc, aniž by cokoli ušetřili na dani z příjmu. Ve stejné situaci jsou samozřejmě i důchodci, kteří důchod daněný nemají.

K vykompenzování této částky by museli zhruba 5.000,-- Kč měsíčně utratit za služby, které nyní podléhají daňové sazbě 19%. Pokud ale někdo má hrubý příjem 9.100,-- Kč a utratí za potraviny 2.000,-- Kč, pak zhruba další 3.000,-- Kč utratí za nájemné, které DPH nepodléhá a už mu zdaleka tolik peněz na útratu dalšího zboží, nezbyde. Naopak po uvolnění regulovaného nájmu, ke kterému dřívě či později dojde, mu po zdražení potravin o 10%, nezbyde ani na deregulované nájemné.

Druhou věcí je, že touto úpravou daně vznikne ve státní rozpočtu nemalý deficit. Velké firmy, která odvádějí daně v řádech miliard, je budou odvádět v úrovni zhruba třetiny. Z toho plyne, že určitě nezbude na nějaké další sociální dávky pro lidi pracujícíc za minimální mzdu, ani na zvýšení důchodů, které by pokrylo toto zdražení. Přidáno dostanou pouze poslanic, kteří si už nyní plánují platy kolem 70.000,-- Kč, což veřejně prohlásilo několik poslanců za ODS.

I když se „ořeže“ státní administrativa, jak navrhuje ODS, tak se zase tolik peněz neušetrří. Navíc tito lidé rozšíří řady nezaměstnaných. Propastně se tím prohloubí životní úroveň chudých a bohatých, pro které bude rovná daň opravdu přínosem. Poslanec, který bude brát 70.000,-- Kč měsíčně na dani za rok ušetří 103.236,-- Kč, takže zdržení potravin tolik nepocítí, přestože lidéz t těchto příjmových skupin určitě projedí měsíčně výrazně víc, než lidé chudší. I kdyby měsíčně projedli 10.000,-- Kč, zaplatili by za potraviny ročně díky zvýšení daně o 12.000,-- Kč víc, což je pakatel vůči ušetřeným 103.236,-- Kč. Navíc tito lidé mnohem více nakupují auta či drahou elektroniku, na kterou chudší lidé nemají, a tudíž ušetří další částku, protože dan na ni by klesla o 4%.

Dále lze očekávat, že v úsporných balíčcích, které by zavedla ODS spolu s rovnou daní, by zcela padly dotace neziskovému sektoru. A tak by děti z chudých rodin se staly dětmi ulice, protože menší sdružení dětí a mládeže, by nejspíše zanikly a i ty větší, by musely zvýšit členské příspěvky a účastnické poplatky akcí, takže by nebyly pro děti z chudých rodin dostupné.

Takže zavedení rovné daně potom rozpoutá další kolotoč, který nahradí prevenci represí. Jak známo, dítě, které se nenudí, nezlobí. Dítě, které nebude mít na to, se nenudit, spadne do spárů part, které jej mnohdy dovedou k porušování zákonů. Samozřejmě pro ODS bude nejednodušší řešení snižovat hranici trestní odpovědnosti. Ostatně pokud se dostane do problémů se zákony dítě bohatých rodičů, ti vždy budou mít na dobrého právníka, který jej z toho „vyseká“. A děti z chudých rodin se budou prostě zavírat. Jenže ono i vězení něco stojí a už dnes jsou věznice přeplněné. Druhou věcí je, že děti, které budou od dětství v kriminále, těžko něco v životě docílí a zákonitě budou až do smrti této společnosti na obtíž. Z čeho se to bude financovat? To už dnes Modrá šance nevysvětluje. To už bude prostě problém jiných vlád, který ale bude hodně drahý.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024