Na úvodní stránku






Profesionální neprofesionální webhosting

Fuček Miloslav

2005-06-22

Internet

Přečteno: 3652

Komentářů: 0


Hosting zdarma se nazývá profesionálním webhostingem, ale podívejme se na jeho služby blíže.


Mezi okruhem mých známých se šíří na Hostingzdarma stále více stížností. Dát si „Profesionální“ přímo do názvu je hodně namyšlené a bohužel se ukazuje, že provozovatelé tak maskují svoji neprofesionalitu.

Parametry hostingu jsou bohužel stále horší. Z počátku to vypadalo velmi dobře, provize k doméně, která musí být přes vybraného registrátora prostřednictvím provozovatele, který zním má provizi, není až zas tak velká. Budeme-li srovnávat tento hosting z klasickými free hostingy, které o sobě ale netvrdí, že jsou profesionální, je zde jedinou výhodou větší rychlost, např. vůči Webzdarma a pak to, že zde nemáte cizí reklamu. Z počátku byla větší i dostupnost, ale ta se nyní zhoršuje.

Profesionální hosting je o individuálním přístupu k zákazníkovi. O tom nemůže být na Hostingzdarma ani řeč. Dokládá to příklad jednoho mého známého, který si před časem změnil email, protože byl již neúnosně zaspamovaný a tuto změnu zapomněl uvést do osobního nastavení. Ve zrušeném emailu má ale odpovídač, který o zrušení informuje a je zde též zpráva, kde jde nalézt nový email, který je již zabezpečen proti spamařům a je uveden bez zavináče, aby jej nemohli scannovat do svých spamlistů.

Provozovatel posílal všechny upozornění na zrušený email, bez ohledu na odpovídající hlášky, které posléze zapřel. Doménu posléze i s databází smazal, aniž by se před tím pokoušel autora kontaktovat nějak jinak, třeba na uvedený telefon, který v osobním nastavení je také uveden. Nechápu proč, když jej nikdo nepoužívá.

Opravdu profesionální hostingy řeší takovéto situace zcela jinak. Což např. zkusit hledat platný kontakt přímo na webu? Pohledem na něj totiž administrátor zjistí, zda jde o web ještě udržovaný nebo již mrtvý. Tento měl jednou týdně aktualizace, takže evidentně mrtvý nebyl. Takže stačilo například dva týdny před smazáním na něj zamezit přístup a autor, který jej týdně aktualizuje, se na něj nejméně stejně často i dívá, by se ozval sám, aby zjistil, co se děje. Navíc k smazání domény došlo asi dva týdny před její expirací.

Další neprofesionální kroky tohoto poskytovatele webhostingu jsem zaznamenal sám. Bylo to několik dní nepřístupná databáze přes AdminMySQL, dále pak několik dní nepřístupné FTP a nakonec už přes 12 hodin nepřístupné weby, kde se místo požadované stránky replicas de relojes españa objevuje požadavek na neexistující heslo.

Z důvodů těchto problémů jsme například z Hostingzdarma již přestěhovali server Můj kontakt, protože nefunkčnost nám bránila v jeho dalším vývoji. Dvanáctihodinová nedostupnost je strašně moc a pro zpravodajský server je zcela nevyhovující. Stejný problém byl i na samotné doméně hostingzdarma.cz, což je jediné místo, kde lze přes formulář oslovit administrátory. Tato doména již funguje, ale zákaznické domény stále ne, i přes urgence v diskusním fóru, které zřejmě administrátoři ani nečtou.

Chcete-li zahostovat stránku, u které vám nevadí třeba denní výpadek a skutečnost, že může nastat situace, kdy ji třeba několik dní nebudete moct aktualizovat, ale chcete-li ji mít poměrně rychlou a bez reklam a nevadí-li vám za ní zaplatit nad cenu domény zhruba 200,-- až 300,-- Kč navíc, pak vám mohu tento hosting doporučit. Očekáváte-li ale opravdovou profesionalitu, pak vás musím varovat. Pro stránku s větší návštěvností a častější aktualizací se nehodí. To se vyplatí si připlatit 500,-- až 700,-- Kč ročně za opravdu profesionální hosting.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024