Na úvodní stránku






Občané zajímají politiky pouze jako plátci

Fuček Miloslav

2012-09-10

Politika

Přečteno: 2562

Komentářů: 0


Smutná zkušenost z Prahy 4, kde politiky zajímají běžní lidé pouze jako plátci daní, nájmů apod., ale je jim jedno, v jakém prostředí a v jaké úrovni bydlí.


Příkladem může být, když zhruba před rokem, uzavřela městská část páskou chodník přilehlý k našemu domu i číst zahrady nápisem „Vstup zakázán, padá omítka“. Na chodíníku byla Tato páska každou chvíli stržená, protože lidé neměli kudy chodit a jistě je bezpečnější jít po chodníku, na který může občas spadnout kousek omítky, než mezi auty na silnici. A protože Viktorinova kje oddělena travnatým pásem, nneí přejití na protější chodík moc jendoduché, zvláště když silnice z oobu stran hustě lemována parkujícími auty. Příjemná nebyla ani uzavřená zahrada, protože tím byla zatarasen průchod k popelnicím, kam se dalo dostat pouze zacházkou ais 200 m vyjitím na ulici a projitím sousední ulicí s návratem brankou k popelnicím. I tuto pásku ale brzy někdo strhl a normálně se zde procházelo, aniž by se někomu něco stalo.

 

Po pár týdnech uděllai truhláři na chodníku v délce našeho domu dřevěné lešení, čímž městská část řešila problém a dala jedooznačně najevo, že omítka se opravovat nebude. Pod dřevěnou konstrukcí se dá nyní bezpečně procházet a pokud padá omítka, padá nahoře na ní. Městská část tím mzabila dvě mouchy jednou ranou. V zimě totiž nemusí chodík uklízet, protože je nyní krytý a sníh na něj nepadá.

 

Před pár dny, zhruba po roce, si zase někdo vzpomněl a přes zahradu se objevily orologi replica svizzeri znovu pásky zatarasující a zakazující průchod zahradou. A to v době, kdy na rohu ulice je výkop, kvůli havárii vody. Takže cesta k popelnicím zmíněnou zacházkou je možná pouze po silnici mezi auty, protože chodník je v této ulici uzavřen. A nebo si můžeta zajít zhruba 500 m a obejít celý blok a potom se zase stejnou obchůzkou vrátit.

 

Při tom nájem se v domě každoročně zvyšuje a nyní je již na úrovni tržního nájmu. Po dalším zvýšení, které již má být poslední, bude plně na úrovni předpokládaného tržního nájmu, který je ale v současné době, kdy klesá poptávka po bytech, nižší. Takže by se dalo očekávat, že za zvýšený nájem, dostanou obyvatelé odpovídající služby a někdo padající omítku opraví.

 

Do domu se sice v minulosti investovalo. Byla zde oprava vodovodních rozvodů, které byly v opravdu havarijním stavu. Zhruba dvakrát do měsíce tu vždycky zasahovali instalatéři a „záplatovali“ prasklé trubky. Provizorně tak byla nakonec vyměněna jedna celá stoupačka, jjíjž stav byl již kritický. Nakonec byla při celkové rekonstrukci i tato nová stoupačka vybourána a udělána znova. Takže nedostatek peněz tady asi roli nehraje.

 

O rok později došlo v domě k výměně ústředního topení a všech jeho rozvodů. Při tom na topení si nikdo neztěžoval a všichni s ním byli spokojeni. Naopak tato výměna lidem zkomplikovala dovolené a nikdo si nedovede představit toho prachu co bylo v bytech. Takže investice ne příliš uvážená. Proč se raději neopravila omítka, když padá a je to údajně tak nebezpečné, že se zakazuje vstup do blízkosti fasády domu?

 

Někdy mi připadá, že se opravují věci, na jejichž opravě má někdo z politiků zájem. Například má-li někdo známého, který má instalatérskou firmu, opravuje se voda a topení. Bohužel asi nikdo nemá známou zednickou firmu, která by dělala venkovní omítky. A tak padající omítka politiky nezajímá a kudy budou obyvatelé domu chodit k popelnicím, je jim také jedno. Hlavně, když včas platí nájem.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024