Na úvodní stránku






Policie se nikdy nezavděčí všem

Fuček Miloslav

2005-08-02

Společnost

Přečteno: 3509

Komentářů: 0


Rozehnaná technoparty je důkazem toho, že policie se nikdy nemůže zavděčit všem. Za jakých okolností má chránit soukromý majetek a za jakých už ne?


Policie rozehnala na tachovsku další technoparty a reakce lidí jsou rozličné. Část lidí to schvaluje, protože chránila soukromé majetky před poškozením a další skupina to odsuzuje a srovnává to s potlačením demonstrace 17. listopadu 1989.

Mě osobně se srovnání s listopadem 1989 vůbec nelíbí, protože zde jsou zásadní rozdíly. Demonstrace 17. listopadu byla na veřejném prostranství, byla tichá a nikoho nerušila ani neomezovala. O její neagresivnosti svědčí to, že demonstrující studenti nebyli nijak ozbrojeni, měli doslova „holé ruce“. Podle tehdejších zákonů sice byla tato demonstrace protiprávní, ale šlo o zákony, které nepovolovaly jakékoli shromažďování, které nebylo předem schváleno politbirem KSČ.

V dnešní době už máme zákon o shromažďování, který nevyžaduje schvalovací povinnost, ale pouze oznamovací povinnost. Shromáždění tedy již není zakazováno z ideologických důvodů, ale pouze je regulováno v případech, kdy již na daném místě má nahlášeno shromáždění někdo jiný. Samozřejmě ale musí splnit zákonné normy, které nejsou nijak náročné - nic neničit, nikoho neobtěžovat a nerušit. Při tom i zde je velká benevolence, protože v dost případech policie odklání kvůli některým setkáním například i dopravu.

Jaký je zásadní rozdíl mezi 17. listopadem a dnešními technaři? Studenti demonstrující 17. listopadu a lidé, kteří následně po dobu týdne demonstrovali na Václavském náměstí a na Letné, byli vysoce kultivovaní. Demonstrovali v ulicích mezi zaparkovanými auty a přesto, že zde bylo několik tisíc lidí, nic se nepoškodilo, nikde nezůstaly žádné odpadky. To se rozhodně nedá říct o technařích, kteří káceli v lese zdravé stromy a na louce nechali střepy. V roce 1989 také neměli demonstrující s sebou baseballové pálky ani zápalné lahve.

Při minulém koncertu technařů byla policie dlouho nečinná a začala zasahovat až, když na ni začali majitelé pozemků podávat trestní oznámení pro nečinnost. To bylo samozřejmě odsouzeno. Policie jednala podle veřejnosti špatně. Škoda přesáhla milion korun.

Dle vyjádření ministra vnitra Bublana, který byl v pondělí 1. srpna v Presklubu Frekvence 1 tenkrát nabízelo vnitro spolupráci při pořádání příštího koncertu, nabízelo pomoc při výběru lokality, kde by koncert nikoho nerušil a nikomu nevadil. Pořadatelé tenkrát spolupracovali, nebyli v anonymitě.

Při letošním koncertu zůstali pořadatelé doposledka v anonymitě, vnitru se s nimi nepodařilo spojit. Rovněž místo, kde se koncert měl konat, bylo také doposledka v anonymitě. I když byla pro koncert řádně pronajata soukromá louka, nebylo ale zabezpečeno, aby účastníci byli pouze na této louce a aby byly splněny další zákonné předpisy, např. nebyli rušeni hlučnou hudbou v nočních hodinách lidé bydlící v okolí apod.

Policie se tentokrát snažila zasáhnou preventivně, což vzhledem k tomu, že se o místu konání dozvěděla na poslední chvíli, šlo pouze obtížně. Dle slov ministra Bublana demonstranty z pozemku vytlačovala a k razantnějšímu postupu přistoupila až po té, co na ni začali demonstranti házet kameny a zápalné láhve a začali proti nim používat baseballové hole. Ministr Bublan vyjádřil přesvědčení, že část demonstrantů se na střet s policí těšila, protože proč jinak by si na taneční party s sebou brali basebaloové hole a zápalné lahve.

Proti technařům nastoupili těžkooděnci, tedy policisté chránění štítem a dalšími chrániči. Přesto zraněných na straně policajtů bylo více, než na straně technařů, což podle mě jasně ukazuje na brutalitu technařů, která musela být v potyčce výrazně vyšší, než razance policistů.

Na přetrvávající komunistické myšlení v této společnosti poukazoval telefonát jedné posluchačky do Pressklubu Frekvence 1, která vyjádřila názor, že policie neměla zasahoval, ale pouze monitorovat, kdo dělá škody a ty poté vymáhat soudní cestou. Jestlže však škody dosáhnou milionu, poněkud si zapomněla spočítat, z čeho by škodu viníci hradili, pokud nemají pravidelné příjmy a nebo je mají velmi nízké (nezaměstnaní, studenti apod.). K čemu bude poškozenému, jestliže mu bude škoda splácena několik desítek let.

Počty lidí demonstrujících proti zásahu jsou dle mého názoru zkresleny tím, že lidé, kteří se zásahem souhlasí, nikde nedemonstrují. Na začátku Presklubu např. chodili do Frekvence jedna samé SMS zásah odsuzující. Teprve, když to moderátor sdělili ministru Bublanovi a vystupoval proti němu zpočátku velice příkře, ozvali se formou SMS, ale i telefonátů, lidé, kteří zásah podporovali.

Jestliže žijeme v právním státě a chceme, aby nás policie chránila, pak je nutné její pokyny respektovat a určitě jim neklást odpor. To připomněl i v rádiu ministr Bublan. Policie musí chránit zájmy všech, tedy jak majitelů pozemků, tak i občany proti kapesním zlodějům.

Chybou je, že u nás není legislativa, která by přesně dané situace definovala. Jak sdělil ministr Bublan, v některých zemích jsou například technoparty pod širým nebem zcela zakázány. Ošetřit by to měl prý novelovaný zákaz o veřejném shromažďování.

Zásah se samozřejmě hned politizuje. Je to logické, že se do toho zapojuje ODS, které s obavami sleduje stoupající preference ČSSD. Proto se bude logicky snažit ze všech sil potopit premiéra Paroubka, jehož vzrůstající preference ohrožují její volební vítězství. Škoda ovšem, že si neuvědomuje, že při tom popírá část svého volebního programu, kterou je právo na ochranu soukromého majetku.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024